Bøger af Rachel og Israel Rachlin:
- 16 år i Sibirien (1982)
- Skæbner i Sibirien (1987)
- Fortællinger fra vores liv (1992)
- Blade fra en slægtshistorie (1998)
16 år i Sibiren, erindringer, 1982
Rachel og Israel Rachlin var i slutningen af 1970’erne begyndt på at skrive deres erindringer for at efterkommere og slægtninge skulle kende til deres dramatiske historie. På et tidspunkt kom de i kontakt med Gyldendal, der viste interesse for at udgive bogen. 16 år i Sibirien udkom første gang i 1982 og er blevet genudgivet i adskillige oplag og udgaver. Samlet solgte bogen over 250.000 eksemplarer på dansk. Den er oversat til engelsk, fransk, tysk, russisk og litauisk.
I sin anmeldelse i Politiken i april 1982 skrev Herbert Pundik:
Denne bog er gribende, fordi den taler jævnt om vigtige ting, som mange af os måske har glemt. Om de enkle glæder, om brød som kan smage lige så godt som chokolade, for det var så knapt, om sammenhold i familien og om venskab. Der er ingen patos i disse erindringer og intet had. det er mærkværdigt. “Vi var ikke opfyldt af had til systemet, skriver forfatterne, “men heller ikke af kærlighed. Vi hørte bare ikke til her. At Rachlinerne overlevede 16 år i Sibirien er udtryk for en sjælden livskunst. At det lykkedes dem at overleve uden bitterhed og had er en udfordring for os alle”.
I 2012 udkom 16 år i Sibirien i en revideret udgave med forord af Samuel Rachlin. Denne udgave kan findes i velassorterede boghandlere og på nettet.
Skæbner i Sibirien, 1987
16 år i Sibirien blev fem år senere efterfulgt af en mindre bog med historier om nogle af de mennesker, Rachel og Israel Rachlin havde mødt under opholdet i Sibirien.
Jens Kistrup skrev i Berlingske Tidende:
“Indirekte er deres bog en hyldest til de mennesker, der nægter at lade sig umenneskeliggøre af det inhumane system, hvis betingelser er de formelt er nødt til at acceptere. Sådanne skæbner er der mange af i ægteparrets Rachlins lille, men værdige bog – usentimental, uprætentiøs, men derfor af så stor virkning.”
I 1990 udkom Skæbner i Sibirien i en udgave samlet med 16 år i Sibirien og med en samling af de dokumenter om familien og deportationerne, der var fundet i KGB’s arkiver efter Sovjetunionens sammenbrud.
Fortællinger fra vores liv, 1992
Den tredje bog, der udkom på forlaget Aschehoug i 1992, indeholder primært historier fra Rachel og Israels barndom, om nogle af de interessante møder, der opstod i kølvandet på udgivelsen af 16 år i Sibirien samt enkelte erindringsglimt fra Sibirien.
“Fortællinger fra vores liv er en dejlig bog at læse. Den er rig på de oplevelser og det stof, hvoraf der kommer livserfaring og menneskelig værdighed, ” skrev Hans Andersen i sin anmeldelse i Jylands-Posten.
Blade fra en slægtshistorie, 1998
Blade fra en slægtshistorie udkom samme dag, som Israel Rachlin døde som 91-årig. Bogen kommer dybere ned i slægtshistorien, om Israels barndom i Rusland under borgerkrigen, og om Rachels dramatiske første år i Liverpool. Rachel fortæller også om sin opvækst i Ryesgade på Østerbro. Det sidste kapitel handler om den feriedreng, Max Ziemann, som Rachel og Israel havde haft på besøg af i Litauen i 1934 – og som de netop i foråret 1998 havde fået kontakt med for første gang i de 64 år. Da Max Zieman rejste til Danmark for at besøge parret i 1998, ankom han få timer før, at Israel Rachlin døde.
“Bogen er karakteristisk for de millioner af østeuropæiske jøder, der omkring århundredskiftet startede den store vandring bort fra forfølgelser og mod frihed. De fleste var unge mennesker, som efterlod forældre og bedsteforældre i Rusland og Polen. De havde for travlt med at bygge en ny tilværelse til at spørge de gamle om fortiden. Da de fik interesse, var det for sent,” skrev Herbert Pundik i Politiken.